Som optakt til årets Haderslev Lysfest sender DKsyd optagelser fra 2022 – hvor 10.000 sønderjyder oplever Danmarks største befrielsesfest.
Inden selve Lysfesten afholdes arrangementer rundt om i byen, og DKsyd tager først til byens centrale plads Gravene, hvor der er underholdning af Sønderborg Pipes and Drums samt Vojens Brass Band. Og hvor der også er udstilling af militærkøretøjer.
Vi taler bl.a. med en befalingsmand fra Militærpolitiet, der varetager sikkerheden omkring Lysfesten. Og vi taler med en lysfestveteran og -entusiast.
Der er fakkeloptog, som starter 3 forskellige steder i byen, og som samles på Gravene, hvorfra Tappenstregen tager fakkeloptogene med til Lysfesten ved Haderslev Kaserne, hvor lysene tændes og det 50 m2 store flag hejses.
Lysshowet på kasernen varer 3 kvarter, og undervejs skal vi høre taler af regimentschef, borgmester samt aftenens gæstetaler, historiker, journalist og forfatter Tom Buk-Swienty. Der er endvidere underholdning af solister og kor. Hertil selvfølgelig Slesvigske Musikkorps og soldater fra Slesvigske Fodregiment.